Längst Lelångsstrand ligger vår gård Östan. En familjegård som vi nu har lagt vår anda på och tar hand om. Naturen och lugnet gör oss gott.
Vi är helt enkelt förälskade i livet på Östan!


lördag 5 december 2015

Pressylta, en riktig klassiker.

Då var det dags för den årliga pressyltan. Vi gör den alltid i samband med köttleveransen då vi får med både huvudet och fötterna. Det är inte så mycket kött i fötterna, men de innehåller mycket bindningsmedel. Huvudet levererar mycket kött och späck. Köttet i käkbenet passar ypperligt till syltan. Lite pilligt och tidskrävande, men resultatet gör att det helt klart värt det.
 
 
Man kokar huvudet tillsammans med fötter och
kryddor länge, så att köttet blir mört och släpper
fint från benen.

När man gör syltan lägger man köttet i en tygklädd
form. Man varvar griskött med ett magert. I år har
vi rådjursskött som mellanlägg.

För att syltan ska hålla och få en fin form börjar
och avslutar man med ett lager grisspäck. Därefter
varvar man med rådjur och gris samt kryddor.
 

När pysslet med köttet är klart knyter man i hop
tygstycket och sänker ner packetet i spadet som man
tidigare kokade köttet i. Syltan ska sjuda en stund innan
det är dags för den att ligga i press. För att den ska bli
riktigt kompakt och hålla, får den stå i press under natten
med en tyngd på ca 20kg.

Godast är den på kaka, med en sträng senap.
 
 

Vinke, vink...

3 kommentarer:

Dagny sa...

Du er så flink!! Beholder tradisjoner i vår travle tid! God førjulstid til deg hilsen meg :-D

Livet på Östan sa...

Måste fortsätta med det tradionella så att det följer nästa generation.
God jul på dere också!

Anonym sa...

Hej, fint recept med bilder, tack för det, Men jag undrar, kokar ni syltan med formen? Eller hur gör ni? Slutprodukten blev så "snygg".

Hälsningar Eva