Längst Lelångsstrand ligger vår gård Östan. En familjegård som vi nu har lagt vår anda på och tar hand om. Naturen och lugnet gör oss gott.
Vi är helt enkelt förälskade i livet på Östan!


lördag 21 december 2013

Julens bästa pålägg!


I går fixade vi pressylta och kalvsylta, samt sprutsaltade skinkan som ska ligga i lag i tre dagar innan tillagning. När man gör sylta så kokar man grishuvud, grisfötter och späck tillsammans med annat kött, samt kryddor som skall vara i syltorna. I år blev det älg-, rådjur- och nötkött tillsammans med grisköttet. Efter kokningen så lägger man köttet i olika lager tillsammans med kryddor och pressar det. Här på Östan brukar vi låta det ligga i press över natten med en tyngd på ca 20-30kg, då behöver man inget gelatin i för att få stadga. Köttet till kalvsyltan males och blandas med köttspadet, sedan låtar man det svalna och stelna över natten. Det här är det perfekta pålägget till "kaka" under jul.


Vinke, vink...

Inga kommentarer: